inpost.gr | Mέσα στα γεγονότα

module and plugin to add google adsense to joomla based websites

Παρ13012012

Σφάλμα
  • XML Parsing Error at 1:167. Error 9: Invalid character

Εφιάλτης η ανεργία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

  • PDF
Εφιάλτης η ανεργία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Εφιαλτικό σκηνικό διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης τους τελευταίους μήνες. Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν, εκατοντάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, ενώ η ολοένα και αυξανόμενη ύφεση δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για τη νέα χρονιά.

Το μπαράζ μέτρων λιτότητας που εξαπολύει η κυβέρνηση κατ' απαίτηση της τρόικας και οι σκληρές πιέσεις των εργοδοτών για μείωση του μισθολογικού κόστους έχουν οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά σε απόγνωση.

Ως μια από τις χειρότερες χρονιές για την απασχόληση χαρακτήρισε το 2011 ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης, Απόστολος Γκιγκούδης.

«Η ανεργία αυξήθηκε από το 25% στο 30%, ενώ οι εργοδότες ασκούν πιέσεις με κάθε τρόπο για μειώσεις μισθών και ελαστικές μορφές απασχόλησης. Έχουμε τουλάχιστον 100 καταγγελίες από εργαζόμενους που δεν πήραν το δώρο Χριστουγέννων», επισήμανε ο κ. Γκιγκούδης.

Για το 2012 ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρώτο εξάμηνο θα είναι το πιο δύσκολο.

Στην Ξάνθη χάθηκαν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας από μεγάλες επιχειρήσεις το 2011, εκτοξεύοντας την ανεργία από 25% που ήταν το 2010 στο 30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του εργατικού κέντρου.

«Αν υπολογίσουμε και τα μικρά καταστήματα που κλείνουν καθημερινά, τότε οι απώλειες σε θέσεις εργασίας θα είναι πολύ μεγαλύτερες», επισήμανε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Άγγελος Μπεμπεκίδης.

Την ίδια στιγμή στο εργατικό κέντρο φτάνουν συνεχώς καταγγελίες για επιχειρήσεις που ζητούν από τους εργαζόμενους μείωση μισθών έως και 30% - 40% προκειμένου να μην τους απολύσουν, ενώ οι ελαστικές μορφές απασχόλησης εφαρμόζονται πλέον καθολικά.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για τη νέα χρονιά, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Μπεμπεκίδη, «το 2012 έκανε ποδαρικό με μια πολύ αρνητική εξέλιξη: μια μεγάλη χαρτοβιομηχανία έκανε δήλωση πτώχευσης με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα 120 εργαζόμενοι».

Αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων σε 18.500 καταγράφηκε το 2011 από 16.000 που ήταν το 2010 στο νομό Καβάλας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του εργατικού κέντρου, η ανεργία ανέρχεται στο 23%, ενώ και εδώ αυξάνονται οι καταγγελίες για μη καταβολή μισθών και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κερδίζουν έδαφος συνεχώς.

«Αυτήν τη στιγμή μπορεί και το 70% της παραγωγικής διαδικασίας να συντελείται με ελαστικές μορφές απασχόλησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Παναγιώτης Τιάκας, ενώ για το 2012 εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανεργία θα αυξηθεί κατά 1%- 2%.

Στο νομό Ροδόπης το 2011 χάθηκαν περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Παντελής Μαγαλιός, ανέφερε ότι η ανεργία έχει «σκαρφαλώσει» στο 35% και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες πιέσεις από τους εργοδότες για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων. Για το 2012 επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα είναι καλύτερο και πρόσθεσε: «Αντίθετα μάλιστα εκτιμώ ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολη χρονιά από την προηγούμενη».
  • EDITORIAL

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ