inpost.gr | Mέσα στα γεγονότα

module and plugin to add google adsense to joomla based websites

Δευ30072012

Ταξίδι στον μαγευτικό Βόρειο Έβρο

  • PDF
Ταξίδι στον μαγευτικό Βόρειο Έβρο
Ένας από τους πιο μαγευτικούς προορισμούς στην Ελλάδα, βρίσκεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Είναι ο Βόρειος Έβρος! Τόπος που σε εκπλήσσει σε κάθε του βήμα, με την μοναδικότητα της ομορφιάς του, την φιλοξενία των ανθρώπων του.

Ξεκινάμε για το Διδυμότειχο, το οποίο απέχει 29 χλμ. από το Σουφλί. Είναι χτισμένο στη συμβολή του Ερυθροπόταμου με τον Έβρο και κατοικείται από 9.000 κατοίκους. Πρόκειται για βυζαντινή πόλη που οφείλει το όνομά της στο κάστρο της, το λεγόμενο από τους ντόπιους «Καλέ» και συγκεκριμένα στα διπλά τείχη του, τα οποία ενώνουν 24 πύργοι.

Μέσα στην πόλη δεσπόζει το τέμενος Βαγιαζήτ, το οποίο είναι το αρχαιότερο τζαμί στην Ευρώπη καθώς εγκαινιάστηκε το 1420.

Αν θέλουμε να γνωρίσουμε τον Ερυθροπόταμο και τα χωριά του, που ανήκουν στον πρώην Δήμο Μεταξάδων, μπορούμε να πάρουμε το δρόμο που κινείται δίπλα στη βόρεια όχθη του ποταμού, περνώντας διαδοχικά από τα χωριά Ελληνοχώρι, Ευγενικά, Ελαφοχώρι, Δάφνη και Πολιά. Θα περάσουμε το ποτάμι και θα φτάσουμε στους Μεταξάδες σε συνολικά 28 χλμ. από το Διδυμότειχο.

Ο οικισμός είναι παραδοσιακός και βρίθει παραδοσιακών πέτρινων σπιτιών με τη χρήση τσατμάδων, ενώ περιβάλλεται και από το δασικό χώρο αναψυχής στον Άγιο Κωνσταντίνο απ' όπου η θέα απλώνεται βαθιά μέσα στη Βουλγαρία. Επιστρέφουμε στο Διδυμότειχο από το δρόμο που φεύγει νότια από τον ποταμό περνώντας διαδοχικά τα χωριά Παλιούρι, Γιατράδες, Βρυσικά, Κυανή και Κουφόβουνο.

Αφήνουμε τώρα το Διδυμότειχο με βόρεια κατεύθυνση, πάντα ανάμεσα σε αχανείς εκτάσεις με καλλιέργειες αποτελούμενες κυρίως από καλαμπόκια ή ηλιοτρόπια, οπότε σε 20 χλμ. φτάνουμε στην Ορεστιάδα, τη «νεότερη ελληνική πόλη». Έχει πληθυσμό 23.000 κατοίκους, σύγχρονη ρυμοτομία, μεγάλους δρόμους, απλόχωρη πλατεία.

Μία άλλη επιλογή είναι να φτάσουμε από το Διδυμότειχο στην Ορεστιάδα από τον παραποτάμιο δρόμο, με σκοπό να περάσουμε και από το Πύθιο, όπου και θα θαυμάσουμε το επιβλητικό του φρούριο, πραγματικό βιγλάτορα του Έβρου.

Ακόμη πιο βόρεια τώρα. Στα 18 χλμ. από την Ορεστιάδα φτάνουμε στο χωριό Καστανιές, σε έδαφος του τέως Δήμου Βύσσας πλέον. Εκεί θα συναντηθούμε με τον ποταμό Άρδα, που είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Έβρου. Περίπου 400-500 μ. έξω από το χωριό, στις όχθες του Άρδα και μόνο 200 μ. από τα σύνορα με την Τουρκία, κάθε χρόνο (τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου) διεξάγεται το μουσικό φεστιβάλ Άρδας με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων.

Ακολουθώντας το δρόμο που κινείται στη νότια όχθη του Άρδα θα περάσουμε τα Ρίζια, και θα προσεγγίσουμε τα χωριά του πρώην Δήμου Κυπρίνου, δηλαδή το Φυλάκιο, το Αμμόβουνο και τον Κυπρίνο κι από κει νοτιότερα προς Ζώνη και Μικρή Δοξιπάρα.

Ανάμεσα στα δύο αυτά χωριά πρέπει να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο Μικρής Δοξιπάρας, ένα μοναδικό στην Ελλάδα τύμβο, όπου ήρθαν στο φως ένα εντυπωσιακό ρωμαϊκό αμαξοστάσιο του 1ου μ.Χ. αι., χώροι καύσης νεκρών με τις αμάξες και τα άλογά τους και με όλο το διάκοσμο από αγγεία, κοσμήματα, χάντρες και χαλινάρια.

Από τον Κυπρίνο μπορούμε επίσης να συνεχίσουμε δίπλα στον Άρδα μέχρι και τα σύνορα με τη Βουλγαρία (υπάρχει μεθοριακός σταθμός απ' όπου έχουμε την ευχέρεια να περάσουμε και να κατευθυνθούμε προς το Ιβαΐλοφγκραντ).

Πίσω πάλι στις Καστανιές. Περνάμε πάνω από τον Άρδα και συνεχίζουμε βορειότερα. Από δω και πάνω πλέον ότι βλέπουμε ανήκει στο πρώην Δήμο Τριγώνου, που πήρε το όνομα του, διότι στα όριά του βρίσκεται το τριεθνές (δηλαδή το σημείο όπου ενώνονται η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βουλγαρία).

Θα περάσουμε πρώτα τη διασταύρωση για το χωριό Καναδάς και αμέσως μετά νέα διακλάδωση προς το χωριό Σπήλαιο. Αγνοούμε όλες τις παρακάμψεις φτάνοντας γρήγορα (λόγω του νέου δρόμου, που είναι ένας από τους κάθετους άξονες της Εγνατίας) στα Δίκαια, που είναι το πολυπληθέστερο χωριό.

Υπάρχουν 5-6 μαγαζιά για καφέ, γλυκό, πίτσα ή ψητά της ώρας. Επίσης, σε mini market του χωριού ανακαλύψαμε κάποια φοβερά γλυκά του κουταλιού τα οποία παράγει ο δραστήριος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Τριγώνου «ΓΑΙΑ».

Μια μικρή βόλτα θα κάνουμε ανάμεσα σε χαμηλούς λόφους, που καλύπτονται από ηλιοτρόπια, προς το χωριό Πεντάλοφος, περίπου 10 χλμ. από τα Δίκαια. Εκεί, λίγο πιο έξω από το χωριό, ο πρώην δήμαρχος Τριγώνου Μανώλης Χατζηπαναγιώτου και η σύζυγός του Ελένη, δημιούργησαν μια μεγάλη μονάδα εκτροφής θηραμάτων μέσα σε έκταση 1.000 στρεμμάτων, έναν παραδοσιακό πέτρινο ξενώνα με πισίνα και ένα εστιατόριο, όπου μπορεί ο καθένας να απολαύσει πιάτα με βάση τα θηράματα (αγριογούρουνο, ελάφι, λαγό, φασιανό και πέρδικα).

Από τον Πεντάλοφο απολαμβάνουμε τη θέα προς τη Βουλγαρία, ενώ αν είναι καλοκαίρι και θέλουμε να δροσιστούμε κατηφορίζουμε σε 5 χλμ. ως τον Άρδα. Ανάμεσα στα χωριά Κόμαρα και Θεραπειό υπάρχει φυσική πλαζ!

Το βορειότερο ελληνικό χωριουδάκι είναι το Ορμένιο, που απέχει 143 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη. Από κει πλέον σε δυο λεπτά φτάνουμε στα σύνορα με τη Βουλγαρία.
  • EDITORIAL

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ