inpost.gr | Mέσα στα γεγονότα

module and plugin to add google adsense to joomla based websites

Τρι26062012

Λευτέρης Χαμαλίδης: «Η Νέα Ορεστιάδα μπορεί να γίνει ένα Διασυνοριακό Στρατηγείο»

  • PDF
Λευτέρης Χαμαλίδης: «Η Νέα Ορεστιάδα μπορεί να γίνει ένα Διασυνοριακό Στρατηγείο»
Η πρόσκληση στον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Αρχή» του Δήμου Ορεστιάδας Λευτέρη Χαμαλίδη, για μια συνέντευξη, έγινε μέσω του Facebook. Πρόσκληση την οποία αποδέχθηκε με χαρά.

Ο Λευτέρης Χαμαλίδης, ζει και δραστηριοποιείται στην Ορεστιάδα. Είναι Μηχανικός με master στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Έργων Υποδομής και εργάζεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ήταν υποψήφιος δήμαρχος Ορεστιάδας. Σήμερα μας μιλάει για την ενασχόληση του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για το τι θα κάνει την Ορεστιάδα μια σύγχρονη πόλη, για το διαδίκτυο.

Επίσης αναφέρετε στις συμπεριφορές στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον Βόρειο Έβρο που αφορούσαν την υποψηφιότητα του, ενώ παράλληλα δηλώνει ΠΑΡΩΝ στην ερώτηση μας, για το αν θα είναι υποψήφιος ξανά.
Κυρίες και κύριοι ο Λευτέρης Χαμαλίδης.

Κύριε Χαμαλίδη, ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρόσκλησης που σας απευθύναμε μέσω του Facebook για μία συζήτηση στην ιστοσελίδα μας INPOST.gr ! Είστε δημοτικός σύμβουλος από το 2007 και στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ήσασταν υποψήφιος Δήμαρχος Ορεστιάδας. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Καταρχήν σας ευχαριστώ που μου δίνετε την δυνατότητα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις με τους πολυάριθμους αναγνώστες σας. Η ενεργής ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι για μένα μια γοητευτική διαδικασία.
Πιστεύω ότι είναι ο χώρος που θα δημιουργηθεί το οτιδήποτε καινούργιο για την κοινωνία μας. Με δύο απλά λόγια, αυτό που με οδήγησε ν' ασχοληθώ είναι η αγάπη για τον τόπο μου και η διάθεση προσφοράς.
Η ενασχόληση μου με τα κοινά δεν ήταν κάτι που προέκυψε ξαφνικά και ευκαιριακά. Ξεκινάει από τα εφηβικά μου χρόνια στο σχολείο και συνεχίζεται στα φοιτητικά με συνεχή και ενεργή παρουσία. Στη συνέχεια μετά τις ακαδημαϊκές μου σπουδές, αφού συνειδητά επέστρεψα πίσω στον τόπο καταγωγής, είχα μια συνεχή κοινωνική παρουσία σε εθελοντικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Στις δημοτικές εκλογές του 2006, εκλέχθηκα για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος, ενώ στις εκλογές του 2010 διεκδίκησα ως υποψήφιος δήμαρχος τον Καλλικρατικό δήμο Ορεστιάδας.

Η πόλη της Ορεστιάδας και ο Δήμος, ενισχύθηκε με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη;
Ο νέος δήμος Ορεστιάδας πήρε «πολύ καλή προίκα» από τον Καλλικράτη. Το ζήτημα είναι ποιος και με ποιο τρόπο θα τη διαχειριστεί. Ποιος θα την αξιοποιήσει για το κοινό καλό. Ποιος θα προσθέσει αξία και δεν θα αφαιρέσει.
Ο νέος δήμος Ορεστιάδας απέκτησε μοναδικά στοιχεία που από μόνα τους δείχνουν και ορίζουν το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε, για να πάρει και πάλι τα επάνω της η περιοχή μας. Οι τρεις πύλες εισόδου-εξόδου, Καστανεών, Ορμενίου, Κυπρίνου, μας δείχνουν το δρόμο της διασυνοριακότητας, που πρέπει να περπατήσουμε και ν' αξιοποιήσουμε, επιτέλους, προς όφελός μας κι όχι σε βάρος μας.
Ο νέος δήμος Ορεστιάδας, έχει ένα απίστευτο περιβαλλοντικό και φυσικό πλούτο, με τον ποταμό Άρδα, τον ορεινό όγκο Πενταλόφου- Πετρωτών, τα δύο φράγματα, που σε συνδυασμό με το σημείο μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Ζώνης- Δοξιπάρας αλλά και του μουσείου Σπηλαίου, του μουσείου Πέτρας των Πετρωτών, του Λαογραφικού Μουσείου Ορεστιάδας και σύντομα της βιβλιοθήκης της Αδριανούπολης που θα μεταφερθεί στη Νέα Ορεστιάδα, προσδίδουν πλέον ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον στην περιοχή. Της δίνουν προστιθέμενη αξία. Αυτός ο τόπος μπορεί να προσδοκά βάσιμα σε σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας και σε νέες προοπτικές. Με επιθετική προβολή και συγκεκριμένο σχέδιο.
Βέβαια με την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης υπάρχουν προβλήματα. Αυτά απαιτούν κυρίως κυβερνητικές παρεμβάσεις για να λυθούν. Η διαχείριση όμως του ανθρώπινου δυναμικού είναι θέμα προσώπων. Κι εδώ φαίνεται η ικανότητα ή μη που έχουν τα πρόσωπα που καλούνται να δουλέψουν γι' αυτό το ρόλο.
Βέβαια δεν πρέπει να συνδέουμε την οικονομική δυσχέρεια που υπάρχει σήμερα, με την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης. Δυστυχώς η οικονομική συγκυρία απαιτεί να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί. Να αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο τα λιγότερα χρήματα που έχουμε. Κι δράσεις μας να είναι στοχευμένες και σωστά σχεδιασμένες.

Ποια, κατά την γνώμη σας, είναι τα δύο – τρία πράγματα που πρέπει να γίνουν, ώστε η Ορεστιάδα να γίνει κέντρο των κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων και συνάμα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη;
Είναι φανερό πια, πως αποτελεί στοίχημα σ' αυτό το κρίσιμο σημείο καμπής που βρίσκεται η Νέα Ορεστιάδα, η δημιουργία μιας «φρέσκιας» και «μοντέρνας» πόλης.
Η Νέα Ορεστιάδα πρέπει ν' αποκτήσει έναν σχεδιασμό που θα της δώσει μια νέα και σαφή ταυτότητα. Μια ταυτότητα στηριζόμενη σ' ένα σημείο αναφοράς και στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Στη γεωγραφική της θέση, στην τοπική οικονομία και στις Πανεπιστημιακές Σχολές.
Πιο συγκεκριμένα:
Η Νέα Ορεστιάδα εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να γίνει ένα Διασυνοριακό Στρατηγείο. Ένας χώρος όπου θα φιλοξενούνται, θα προγραμματίζονται και θα υλοποιούνται διασυνοριακές δράσεις δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Δράσεις κοινωνικές, πολιτιστικές, τουριστικές, επιχειρηματικές. Θα είναι το κέντρο διασυνοριακότητας της ευρύτερης περιοχής. Η Νέα Ορεστιάδα μπορεί να διεκδικήσει να γίνει η διασυνοριακή πρωτεύουσα της περιοχής.
Η τοπική οικονομία πρέπει να βασιστεί σε τρεις πόλους ανάπτυξης. Τρεις πόλους παραγωγικούς που επηρεάζουν και τον πρωτογενή και τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα.
Στη γεωργία προσαρμοσμένη όμως στη διατροφή και την ενέργεια, στην κτηνοτροφία με δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων, σύγχρονων μονάδων και νέου μεγάλου σφαγείου από το δήμο και στον αγροτουρισμό, όπου μέχρι σήμερα είχαμε ανυπαρξία πολιτικής και στόχευσης στη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος. Ειδικά στο τελευταίο ζήτημα καταθέσαμε προεκλογικά συγκεκριμένη πρόταση με την εφαρμογή του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας «ΑΡΔΑΣ».
Ο ρόλος της 4ης έδρας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης είναι πολύ σημαντικός και παρουσιάζει πολλές πτυχές. Η ενδυνάμωση της 4ης έδρας που είναι η Νέα Ορεστιάδα, με περισσότερες σχολές και η δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης, πρέπει ν' αποτελέσει εθνικό στόχο. Η 4η έδρα πρέπει να κατανοήσει η κεντρική εξουσία ότι αποτελεί για τη χώρα Εθνικό Ορόσημο Ακαδημαϊκού Πολιτισμού.
Όλα αυτά απαιτούν οργάνωση, σχεδιασμό και συγκεκριμένους στόχους. Ρεαλιστικούς και μετρήσιμους.

Να πάμε λίγο στις νέες τεχνολογίες. Είστε άνθρωπος που ασχολείται με το διαδίκτυο. Σας συναντάμε στο Blogger, στο Youtube, στο Facebook, στο Twitter. Μπορείτε να μας πείτε τις εμπειρίες που έχετε αποκομίσει από το ίντερνετ;
Οι νέες τεχνολογίες δεν είναι στο μυαλό μου ως αυτοσκοπός, αλλά ως εργαλείο. Η σχέση μου με την τεχνολογία ξεκινάει από το 1984, όταν είχαν πρωτοκυκλοφορήσει οι προσωπικοί υπολογιστές. Από τότε απέκτησα τον πρώτο μου υπολογιστή και είμαι κοντά παρακολουθώντας τις εξελίξεις.
Η έκρηξη όμως της πληροφορίας και επικοινωνίας έγινε με το διαδίκτυο. Τότε πραγματικά ξεδιπλώθηκε ένας παγκόσμιος πλούτος γνώσεων και πληροφορίας, που είναι προσιτή στον καθένα μας άμεσα.
Για την προβολή των θέσεων και απόψεών μου, καθώς και την επικοινωνία μου με τους δημότες, διατηρώ εδώ και μερικά χρόνια, ένα ιστολόγιο στη διεύθυνση http://hamalidis.blogspot.com και μια ιστοσελίδα στη διεύθυνση http://www.hamalidis.gr, τα οποία λειτουργώ και διαχειρίζομαι μόνος μου.
Ταυτόχρονα βέβαια έχω λογαριασμό στο facebook, το youtube και το twiter τα οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα.

Να προχωρήσουμε λίγο στις πιο πολιτικές ερωτήσεις. Είχατε δηλώσει, πριν πάρετε το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ, ότι η υποψηφιότητα σας έχει πολιτικά πολύχρωμη υποστήριξη στην κοινωνία! Φάνηκε σε αρκετές περιοχές, ότι αυτό έγινε. Υπάρχει όμως μια πικρία, η οποία δεν εκδηλώθηκε επίσημα, για την στάση που κράτησαν ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον Βόρειο Έβρο. Τι έχετε να μας πείτε;
Υποστήριξα πράγματι ότι η υποψηφιότητά μου είχε πολύχρωμη υποστήριξη στην κοινωνία και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην αποτύπωση των αποτελεσμάτων. Παρόλο που είχα χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το χρίσμα αυτό προέκυψε από την κοινωνία. 2500 χιλιάδες άνθρωποι, άσχετα με την κομματική τους ταυτότητα, ήρθαν και ψήφισαν δίνοντας την επιλογή τους για το ποιος έπρεπε να ηγηθεί του συνδυασμού που θα δώσει χρίσμα το ΠΑΣΟΚ. Αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε έγινε μόνο σε 6 δήμους σ' όλη την Ελλάδα.
Είναι κρίμα όμως και αξίζει ν' αναφερθεί ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις από τους συμμετέχοντες στην διαδικασία. Κι εννοώ απ' την αρχική διαδικασία που ξεκίνησε το κόμμα ζητώντας τις αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους. Αυτό δυστυχώς δημιούργησε μια σύγχυση και παρουσίασε σημάδια μη ενότητας. Αξιοσημείωτη βέβαια είναι η στάση κάποιων στελεχών τοπικών οργανώσεων που ήταν υποψήφιοι σε αντίπαλους συνδυασμούς.
Η τοπική οργάνωση ήδη έχει αποστείλει τις θέσεις της στα αρμόδια κομματικά όργανα. Όσον αφορά στην τοπική μας κοινωνία, είναι μικρή και γνωριζόμαστε όλοι. Μας ξέρουν καλά κι οι πολίτες. Κι όσους δε μας ξέρουν μας μαθαίνουν. Και μας αξιολογούν όλους. Όλοι όσοι διεκδικούμε ρόλους στα κοινά κρινόμαστε. Οι πολίτες είναι οι καλύτεροι κι οι τελικοί κριτές.

Μιλήστε μας λίγο για το πρωτότυπο εγχείρημα της «Νέας Αρχής» να εκδώσει εφημερίδα. Ίσως από τις ελάχιστες δημοτικές παρατάξεις στην Ελλάδα.
Με την έναρξη της νέας δημοτικής θητείας, η δημοτική μας παράταξη «ΝΕΑ ΑΡΧΗ» έχει αποφασίσει να ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση. Θα αναδεικνύει τα λάθη και τις παραλήψεις της δημοτικής αρχής, θα είναι καταπέλτης σε επιλογές που ζημιώνουν την περιοχή, θα είναι όμως αρωγός στις θετικές προτάσεις της και βέβαια θα παίρνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όταν πρόκειται για το όφελος των δημοτών.
Στα πλαίσια λοιπόν της ενημέρωσης – πληροφόρησης των δημοτών, αποφασίσαμε την έκδοση ενός εντύπου για να καταγράφουμε, τα τεκταινόμενα στο δήμο και τις τοποθετήσεις - παρεμβάσεις μας, μιας και σταμάτησε η ζωντανή μετάδοση των δημοτικών συμβουλίων από την δημοτική τηλεόραση.
Ταυτόχρονα θα καταγράφουμε και θα αναδεικνύουμε τις πρωτοβουλίες μας, οι οποίες θα είναι συχνές και στοχευμένες, προβάλλοντας συνεχώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Η στάση σας στο Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας, δείχνει αυτή την στιγμή, μια συνέπεια στο έργο που σας ανέθεσε ο λαός στην αντιπολίτευση. Από την άλλη όμως, και δικαίως, ο Λευτέρης Χαμαλίδης σκέφτεται, λένε ορισμένοι, ότι ετοιμάζεται για τις επόμενες εκλογές το καλοκαίρι του 2014 να είναι ξανά υποψήφιος! Θέλετε να ήσαστε ξανά υποψήφιος δήμαρχος;
Με τις εκλογές του 2010, οι πολίτες μας επέλεξαν να έχουμε το ρόλο της μείζονος αντιπολίτευσης. Εγώ έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο στόχος μου είναι να είμαι όσο το δυνατό πιο συνεπής σ' αυτό το ρόλο ασκώντας εποικοδομητική κριτική.
Είναι πολύ νωρίς να εκφραστώ για τις επόμενες δημοτικές εκλογές οι οποίες θα γίνουν σε λιγότερο από 3 χρόνια. Αυτή τη στιγμή είναι άκαιρο ως ζήτημα.
Είναι όμως δεδομένο ότι, κι ο ρόλος μου κι η υποστήριξη της παράταξης μου, με κάνουν να δηλώνω ΠΑΡΩΝ!!!
Ηλεκτρονικό κατάστημα Pharmacy 4 me
  • EDITORIAL

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ