inpost.gr | Mέσα στα γεγονότα

module and plugin to add google adsense to joomla based websites

Σαβ11082012

Σφάλμα
  • XML Parsing Error at 1:171. Error 9: Invalid character

Ένας ακόμα λόγος που δεν χρειαζόμαστε τα Χρυσορυχεία στην Θράκη

  • PDF
Ένας ακόμα λόγος που δεν χρειαζόμαστε τα Χρυσορυχεία στην Θράκη
Την αστική εξόρυξη του χρυσού από ηλεκτρονικά σκουπίδια κατέθεσε ως πρόταση ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Χαϊτίδης, με αφορμή το θέμα της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη.

Σύμφωνα με τον κ. Χαϊτίδη ένα επιφανειακό χρυσωρυχείο είναι οι παλιοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα και ότι από 1tn κινητών τηλεφώνων μπορούν να ανακτηθούν 280gr χρυσού χωρίς την παραγωγή αποβλήτων της παραδοσιακής βιομηχανίας εξόρυξης.

«Είναι γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά απορρίμματα είναι πιο πλούσια σε χρυσό απ' ότι τα ορυχεία. Οι συσκευές που πάνε στα σκουπίδια περιέχουν 40 με 50 φορές περισσότερο χρυσό από ίση μάζα μεταλλεύματος που βγαίνει από τα ορυχεία με όλες τις τραγικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Να σας δώσω ένα απλό πρακτικό παράδειγμα. Για ένα χρυσό δαχτυλίδι απαιτείται ποσότητα 10Kg κινητών τηλεφώνων, ενώ για το ίδιο δαχτυλίδι χρειάζονται 10tn μεταλλεύματος, που βγαίνει με τις κλασσικές μεθόδους εξόρυξης», σημειώνει ο Ξανθιώτης Περιφερειακός Σύμβουλος.

Συνεχίζοντας ο κ. Χαϊτίδης αναφέρει πως «ήδη μια εταιρία στο Βέλγιο, η UMICORE, εγκατέλειψε την εξόρυξη και επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ανάκτηση και ανακύκλωση μετάλλων για εξειδικευμένες χρήσεις.

Τριάντα τόνους ανακυκλωμένου χρυσού παράγει το χρόνο η εταιρία, που αναδείχτηκε στην μεγαλύτερη εταιρία ανακύκλωσης πολύτιμων μετάλλων στον κόσμο και να φανταστείτε ότι ανακυκλώνεται ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10% των ηλεκτρονικών απορριμμάτων».

Όπως τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος της ΠΕ Ξάνθης «οι χωματερές ηλεκτρονικών απορριμάτων μπορούν να αποτελέσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική πηγή για ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων, όπως ο χρυσός, χωρίς καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση».
  • EDITORIAL

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ