inpost.gr | Mέσα στα γεγονότα

module and plugin to add google adsense to joomla based websites

Κυρ29072012

Οχτώ νεκροί από τις πλημμύρες του Έβρου ποταμού στην Βουλγαρία

  • PDF
Οχτώ νεκροί από τις πλημμύρες του Έβρου ποταμού στην Βουλγαρία
Τουλάχιστον οχτώ είναι οι νεκροί από τις πλημμύρες στο χωριό Μπίσερ και σε άλλα σημεία της Νοτιοανατολικής Βουλγαρίας. Οι καταρρακτώδεις βροχές και το λιώσιμο του χιονιού είχαν ως συνέπεια να ξεχειλίσει την Δευτέρα ο Έβρος και διάφορα τοπικά ποτάμια.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Τσβετάν Τσβετάνοφ, ο οποίος εκτελεί χρέη προέδρου του εθνικού επιτελείου αντιμετώπισης κρίσεων, «τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό» και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιφέρειες Χάσκοβο και Κίρτζαλι.

Στο χωριό Μπίσερ έχουν ήδη αναγνωριστεί τέσσερα από τα θύματα των πλημμύρων, ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, η τύχη του οποίου αγνοείται.

Στα νερά του Άρδα έχασε τη ζωή του ένα άλλο ανδρόγυνο, το οποίο έτυχε να διανύει γέφυρα κοντά στο χωριό Ματζάροβο, όταν παρασύρθηκε από τα άγρια νερά του παραποτάμου του Έβρου.

Με παρόμοιο τρόπο έχασε τη ζωή του ένα ακόμη ζεύγος, το ΙΧ του οποίου χάθηκε στο παλιρροιακό κύμα, που προκάλεσε την τραγωδία στο χωριό Μπίσερ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ για τις πλημμύρες στο Μπίσερ, ένας άλλος ηλικιωμένος πέθανε από έμφραγμα.

«Ήταν φοβερό. Ευτυχώς που δεν συνέβη τη νύχτα. Τότε θα θρηνούσαμε εκατοντάδες θύματα», δήλωσε ο χοιροτρόφος Ηλιάν Παούνοφ, τα 120 ζώα του οποίου πνίγηκαν στην πλημμύρα στο Μπίσερ.

Η πολιτεία θα αποζημιώσει τους πληγέντες για τις χαμένες περιουσίες τους, δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ύστερα από επίσκεψη στο Μπίσερ, ενώ ανέφερε ακόμη ότι η Βουλγαρία θα προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για υποστήριξη στην αποκατάσταση των ζημιών.

Η Βουλγαρία θα λάβει πόρους από το ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ σε περίπτωση που οι ζημιές υπερβαίνουν τα 0,6 % του ΑΕΠ της χώρας, δήλωσε από την πλευρά της η αρμόδια για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών επίτροπος Κρισταλίνα Γεωργίεβα, η οποία έτυχε να είναι χθες στη Βουλγαρία, την πατρίδα της.

Τώρα, οι προσπάθειες των αρχών πρέπει να επικεντρωθούν στη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης για τους παθόντες καθώς αναμένεται δραστική πτώση της θερμοκρασίας, σημείωσε η κοινοτική επίτροπος η οποία αναφέρθηκε λεπτομερώς στα σοβαρά προβλήματα, τα οποία δημιούργησε φέτος σε όλη την Ευρώπη η σκληρή βαρυχειμωνιά.

Ο Τύπος ζητεί την απόδοση ευθυνών για την έλλειψη έγκυρων προληπτικών μέτρων, που θα είχαν αποτρέψει την τραγωδία στο Μπίσερ. Η έμφαση στα δημοσιεύματα τίθεται στις αποκαλύψεις τοπικών αξιωματούχων, ότι έχουν προειδοποιήσει γραπτώς εδώ και χρόνια για την ανάγκη να γίνουν έργα επισκευής και οχύρωσης του φράγματος της τεχνητής λίμνης Ιβάνοβο, το σπάσιμο του οποίου προκάλεσε τη φονική πλημμύρα.

«Η απόλυτη ανικανότητα των αρχών είχε θύματα», «Για άλλη μια φορά, σπασμένο φράγμα προκάλεσε θεομηνία πανεθνικής εμβέλειας, ενώ κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη». Με αυτούς τους τίτλους σχολιάζει το θέμα η εφημερίδα «Σεγκά», στο χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της.

«Τα άγρια νερά σάρωσαν ολόκληρα χωριά στην περιοχή του Χάσκοβο, όπου τέθηκαν υπό άμεση απειλή εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Ολόκληρη η Νότια Βουλγαρία βρέθηκε κάτω από τα νερά. Επειδή, ωστόσο, το κακό επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο, οι θεσμοί δεν ξαφνιάστηκαν.

Κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη, τόσο για την προκειμένη τραγωδία όσο και για τη συσσώρευση των προβλημάτων στην πορεία του χρόνου. Αφού διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων των πλημμύρων, η Βουλγαρία. για άλλη μια φορά, θα είναι σε εθνικό πένθος» γράφει η εφημερίδα της Σόφιας, που κάνει λόγο για «εγκληματική αμέλεια» των αρχών.

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας θα κηρύξει εθνικό πένθος για τα θύματα της πλημμύρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.
Ηλεκτρονικό κατάστημα Pharmacy 4 me
  • EDITORIAL

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ