inpost.gr | Mέσα στα γεγονότα

module and plugin to add google adsense to joomla based websites

Δευ23072012

Σφάλμα
  • XML Parsing Error at 1:347. Error 9: Invalid character

Διακοπές στην Καβάλα! Ήρθες για να μείνεις...

  • PDF
Διακοπές στην Καβάλα! Ήρθες για να μείνεις...
Διακοπές στην Καβάλα! Ήρθες για να μείνεις...
Διακοπές στην Καβάλα! Ήρθες για να μείνεις...
  • Προηγούμενο
  • 1 of 3
  • Επόμενο
Όλοι έχουν να λένε για τη μαγική θέα στα μακεδονικά παράλια και το ανοικτό Αιγαίο, από τον φάρο και το ύψωμα του κάστρου. Όμως η Καβάλα δεν είναι απλώς ένας γοητευτικός τουριστικός προορισμός.

Οι εξοχές της, τα γύρω βουνά, οι παραλίες της, οι παραδοσιακές γειτονιές στη συνοικία της Παναγιάς συνθέτουν το σκηνικό μιας πόλης που σε κερδίζει για πάντα!

H νεότευκτη Εγνατία Οδός σαφώς και μίκρυνε τις αποστάσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Εφορμώντας από τη Θεσσαλονίκη, από τη Βέροια, την Κοζάνη και τη Λάρισα ούτε που θα το καταλάβεις για πότε θα βρεθείς να χαλαρώνεις στο λιμάνι της Καβάλας χαζεύοντας τα πολύχρωμα πλεούμενα να κουρνιάζουν δίπλα στην προβλήτα ή ν' ατενίζεις στο βάθος τον θαλασσινό ορίζοντα και να... ταξιδεύεις!

Οι εκπλήξεις στην παραλιακή μακεδονική πόλη μόλις άρχισαν...

Την οικονομική ευμάρεια του παρελθόντος, η Καβάλα τη χρωστά στην επεξεργασία και εμπορία του καπνού, δραστηριότητα που γνώρισε μεγάλη ακμή στο διάστημα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τον Μεσοπόλεμο.

Τότε ήταν που ο συνολικός όγκος των εμπορευμάτων που διακινούνταν από το λιμάνι της Καβάλας ξεπερνούσε κι αυτόν του λιμανιού τη Θεσσαλονίκης.

Τα καπνά προορίζονταν κυρίως για την αμερικανική αγορά. Στην πλατεία Καπνεργατών η οποία δεσπόζει πάνω από την προκυμαία, θα δείτε να ξεχωρίζει το μεγάλο κτήριο της αναπαλαιωμένης καπναποθήκης του Τούρκου καπνέμπορα Κιζί Μιμίν που σήμερα είναι πολιτιστικό κέντρο του δήμου.

Το Μάρτιο του 1914, στον χώρο της πλατείας πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη καπνεργατική απεργία που κράτησε 20 μέρες και σημάδεψε το εργατικό κίνημα της χώρας.

Από την πλατεία Καπνεργατών θα βρεθούμε στις Καμάρες, ένα μνημειακών διαστάσεων οικοδόμημα -αποτελείται από 60 αψίδες και έχει μέγιστο ύψος 52 μέτρα- κτισμένο τον 16ο αιώνα από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή.

Είχε χρήση υδραγωγείου και υδροδοτούσε την πόλη από μια πηγή στην κορφή του λόφου και σήμερα μαζί με τις καπναποθήκες και το κάστρο συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα αξιοθέατα.

Αριστερά από το λιμάνι, πάνω στη χερσόνησο της Παναγιάς απλώνει τις γειτονιές της η Παλιά Πόλη. Από τον ναό του Αγίου Νικολάου κοντά στις Καμάρες θα ανηφορίσουμε την οδό Πουλίδου για να βρεθούμε στο Ιμαρέτ, αυτό το θαυμάσιο ισλαμικό αρχιτεκτόνημα -το έκτισε ο Μεχμέτ Αλί το 1817- με τους αλλεπάλληλους τρούλους και τους μιναρέδες που θυμίζει «Χίλιες και μια νύχτες».

Το Ιμαρέτ έχει διατελέσει ιεροδιδασκαλείο, πτωχοκομείο, διδακτήριο, αναψυκτήριο, εστιατόριο και σήμερα στεγάζει ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά ξενοδοχεία της Ευρώπης!

Λίγο πιο πάνω, εκεί που η χερσόνησος στενεύει προς την άκρη της, μια μικρή πλατεία φιλοξενεί το σπίτι -σήμερα μουσείο- και το μπρούντζινο άγαλμα του Αιγύπτιου πασά Μεχμέτ Αλί που γεννήθηκε στην Καβάλα και την ευεργέτησε. Η θέα είναι εντυπωσιακή.

Ο ναός της Παναγιάς ξεπροβάλλει αμέσως μετά, ενώ δίπλα στο δημοτικό σχολείο εμφανίζεται ο φάρος, φημισμένο σημείο για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα. Το ανηφορικό καλντερίμι ελίσσεται μέσα από τις γειτονιές και μας φέρνει στο ύψωμα του λόφου όπου δεσπόζει το κάστρο.

Στην πορεία θα συναντήσουμε το τζαμί που κτίστηκε τον 17ο αιώνα όταν η ακρόπολη μετατράπηκε σε φυλακή των αντιφρονούντων του σουλτάνου.

Φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο του λόφου θα έχουμε ολοκληρώσει τη βόλτα στην Παλιά Πόλη. Από τις επάλξεις του κάστρου η σύγχρονη πρωτεύουσα του νομού απλώνεται στα πόδια σου. Το λιμάνι, οι γειτονιές, μεγάλο μέρος της δαντελωτής ακτογραμμής, όλα στο πιάτο!

Η θέα είναι αφοπλιστική, οι εικόνες αξέχαστες, τα αξιοθέατα πολλά, και οι θαλασσινοί προορισμοί αρκετοί και εύκολα προσεγγίσιμοι, ακόμα και αν θέλουμε να μιλήσουμε για την αντικρινή, καταπράσινη Θάσο. Ένα είναι σίγουρο, πως εδώ θα ξανάρθεις και θα μείνεις...

Οι καλύτερες παραλίες
Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα της Καβάλας είναι οι εξαιρετικές παραλίες που βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση γύρω από την πόλη.

Οι καλύτερες από αυτές απλώνονται στα δυτικά και είναι εύκολα προσβάσιμες από τον παραλιακό αλλά με αρκετές στροφές δρόμο που οδηγεί στη Νέα Ηρακλίτσα. Όλες είναι οργανωμένες, μικρές σε μήκος και πλαισιώνονται από κοφτά βράχια. Νοτιοδυτικά του λιμανιού, ουσιαστικά αγκαλιά με τις γειτονιές της Καβάλας, διαγράφει το αμμουδερό τόξο της η παραλία Καλαμίτσα.

Είναι δημοφιλής καθώς αποτελεί την εύκολη λύση για τους Καβαλιώτες που μετά τη δουλειά θέλουν ν' απολαύσουν ένα απογευματινό μπάνιο. Είναι οργανωμένη και φιλική για οικογένειες και παιδιά.

Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο συναντάμε τις μικρές, μα πεντακάθαρες αμμουδιές Μπάτης και Τόσκα πλαισιωμένες από βράχια και πεύκα. Διαθέτουν ευκολίες για φαγητό και καφέ και χώρο στάθμευσης. Θεωρούνται λόγω της καθαρής θάλασσας και του υπέροχου φυσικού τοπίου από τις καλύτερες της Ανατολικής Μακεδονίας.

Πηγαίνοντας προς Παλιό προσπερνάμε δύο ακόμη μικροσκοπικές παραλίες που κρύβονται πίσω από βράχια και εξοχικές κατοικίες. Επόμενη στάση η απλωτή παραλία στο Παλιό Τσιφλίκι με άφθονες ομπρέλες, ξαπλώστρες και ταβερνάκια που ακουμπούν τα τραπεζάκια τους σχεδόν πάνω στο κύμα.

Σκηνικό που επαναλαμβάνεται πανομοιότυπο και πιο δυτικά έως το πολυσύχναστο θέρετρο της Νέας Ηρακλίτσας.
Ηλεκτρονικό κατάστημα Pharmacy 4 me
  • EDITORIAL

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ