inpost.gr | Mέσα στα γεγονότα

module and plugin to add google adsense to joomla based websites

Δευ30072012

Ναύπλιο, αξία στον χρόνο

  • PDF
Ναύπλιο, αξία στον χρόνο
Ναύπλιο, αξία στον χρόνο
Ναύπλιο, αξία στον χρόνο
Ναύπλιο, αξία στον χρόνο
Ναύπλιο, αξία στον χρόνο
  • Προηγούμενο
  • 1 of 5
  • Επόμενο
Πρώτη επίσημη πρωτεύουσα της χώρας, το «Ανάπλι» ή η «Νάπολι της Ανατολής», όπως το ονόμασαν οι Ενετοί, είναι μόλις μιάμιση ώρα δρόμος από την Αθήνα και φημίζεται για την ιστορία του και την πλούσια ομορφιά του.

Χαθείτε στην παλιά πόλη με τα βενετσιάνικα, φράγκικα, οθωμανικά και διώροφα νεοκλασικά κτίρια και θαυμάστε την επιβλητική πλατεία Συντάγματος, την πρώτη Βουλή των Ελλήνων, το Δικαστικό Μέγαρο και το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, μπροστά στον οποίο δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Τις όμορφες νύχτες, φουντωτά νυχτολούλουδα, που ξεπηδούν πλάι σε σκαλιστές πέτρινες γούρνες, χαρίζουν το γλυκό άρωμά τους στους περαστικούς. Ταβερνάκια με παραδοσιακή κουζίνα και μπαρ με ιδιαίτερο διάκοσμο υπόσχονται μαγικές βραδιές.

Σήμα κατατεθέν της πόλης, το φρούριο Μπούρτζι, χτίστηκε τον 17ο αιώνα από τους Ενετούς στη νησίδα των Αγίων Θεοδώρων. Μια βαριά αλυσίδα που το ένωνε με το λιμάνι ήλεγχε την είσοδο των πλοίων. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, ενώ στη δεκαετία του '50 λειτούργησε ως ξενοδοχείο. Σήμερα είναι επισκέψιμο με βαρκάκι από το λιμάνι.

Η βραχώδης χερσόνησος της Ακροναυπλίας αποτελούσε την αρχαία ακρόπολη του Ναυπλίου. Μέσα στα τείχη της ακρόπολης και σε ύψος 216 μ. επάνω από την πόλη, υψώνεται επιβλητικό το φρούριο του Παλαμηδίου. Από τα πιο εντυπωσιακά βενετσιάνικα κάστρα που σώζονται στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε το 1714 από τον πορθητή Φραγκίσκο Μοροζίνη. Σε έναν από τους οκτώ προμαχώνες του φυλακίστηκαν οι αγωνιστές της Επανάστασης του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Στάικος Σταϊκόπουλος. Οι «σπορτίφ» τύποι μπορούν να ανέβουν τα περίφημα «999 σκαλοπάτια», ενώ υπάρχει πρόσβαση και με αυτοκίνητο από την πίσω πλευρά.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου στεγάζεται σε ένα υπέροχο βενετσιάνικο κτίριο και φιλοξενεί στις αίθουσές του, μεταξύ άλλων, ευρήματα από τις ανασκαφές του Ερρίκου Σλήμαν στους αρχαιολογικούς χώρους των Μυκηνών, της Τίρυνθας και του Ηραίου. Αν έχετε χρόνο, αξίζει να επισκεφτείτε την ακρόπολη της Τίρυνθας που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής ή τις Μυκήνες που απέχουν μισή ώρα με το αυτοκίνητο.

Από τα παλαιότερα σωζόμενα δείγματα οθωμανικής αρχιτεκτονικής στην πόλη είναι το «Τριανόν» ή παλαιό τζαμί στην πλατεία Συντάγματος Ναυπλίου. Σήμερα λειτουργεί ως αίθουσα εκδηλώσεων ή και ως σινεμά, τους θερινούς μήνες.

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» παρουσιάζει στο μουσείο του μια πλούσια συλλογή από ενδύματα, παραδοσιακές στολές και άλλα ιστορικά κειμήλια που αποδεικνύουν την πλούσια εθνογραφική ιστορία του τόπου μας.

Τους καλοκαιρινούς μήνες οι μουσικές νότες του Φεστιβάλ Ναυπλίου πλημμυρίζουν τα σοκάκια, τις πλατείες, αλλά και τα ιστορικά μνημεία της πόλης. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Βακαρέλη, με Έλληνες αλλά και διεθνούς φήμης μουσικούς, γράφονται μελωδικά οι πολιτιστικές σελίδες της πόλης.
  • EDITORIAL

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ