inpost.gr | Mέσα στα γεγονότα

module and plugin to add google adsense to joomla based websites

Τρι21082012

Σφάλμα
  • XML Parsing Error at 1:167. Error 9: Invalid character

Ερώτηση για την μετανάστευση από τον Γιώργο Ντόλιο

  • PDF
Ερώτηση για την μετανάστευση από τον Γιώργο Ντόλιο
Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με θέμα την «Παράνομη μετανάστευση και αντιμετώπισή της μέσω του επιχειρησιακού σχεδίου Ξένιος Ζευς», κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου Γιώργος Ντόλιος. Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Σας είναι γνωστή κ. Υπουργέ η μεγάλη αναστάτωση που προκλήθηκε στη Θράκη από την χρησιμοποίηση των σχολών αστυφυλάκων σε Κομοτηνή και Ξάνθη, ως κέντρων φύλαξης παράνομων μεταναστών.

Πέραν των θεμάτων που δημιούργησαν, η χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Θράκης ενέργειες του υπουργείου, το θέμα που απασχολεί το σύνολο των τοπικών κοινωνιών των τριών νομών της Θράκης, είναι η λειτουργία των σχολών αστυφυλάκων στη νέα ακαδημαϊκή περίοδο.

Οι σχολές αστυφυλάκων σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο, ιδρύθηκαν στο πλαίσιο απόφασης της χώρας για την μεταφορά κρατικών δραστηριοτήτων στη Θράκη και η λειτουργία τους αποτέλεσε κίνηση εμβληματικού χαρακτήρα.

Δημιούργησε την αίσθηση ότι η ελληνική πολιτεία αποφάσισε επιτέλους να αντιμετωπίσει με ευθύνη και αποτελεσματικότητα το θέμα των αναπτυξιακών ιδιαιτεροτήτων της πιο ευαίσθητης περιοχής της πατρίδας μας.

Επομένως ανακύπτει το ερώτημα, εάν η ελληνική πολιτεία λόγω της οικονομικής κρίσης ή λόγω της έντασης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, αποφάσισε να αλλάξει την αναπτυξιακή προσέγγιση σε σχέση με την περιοχή Θράκης.

Βεβαίως συμφωνούμε με την απόφαση της κυβέρνησης για τη μέγιστη δυνατή φύλαξη του ποταμού Έβρου, έτσι ώστε να καταστεί κατά το δυνατόν αδιάβατος για τους παράνομους μετανάστες.

Εξάλλου στην ίδια λογική υπήρξε και η συμφωνία μας για την κατασκευή του φράχτη στο χερσαίο τμήμα της μεθορίου του Έβρου. Παρακολουθήσαμε τις αντιδράσεις των τέως συνοριοφυλάκων οι οποίοι μετακινήθηκαν με απόσπαση στο νομό Έβρου για την φύλαξη του ποταμού.

Πληροφορηθήκαμε για το κόστος το οποίο δημιουργεί αυτή η μετακίνηση και διαμονή τους και υποθέτουμε ότι θα πρέπει να επαναληφθεί μετά το πέρας της απόσπασής τους κάτι ανάλογο, για να υπάρξει διάρκεια και αποτελεσματικότητα στην φύλαξη της παρέβριας περιοχής.

Επειδή το κόστος είναι σημαντικό, και τα οικογενειακά προβλήματα που δημιουργεί η μετακίνηση εκατοντάδων οικογενειαρχών στο νομό Έβρου είναι υπαρκτό ζήτημα, σκεφτήκαμε ότι θα υπήρχαν ίσως εναλλακτικές λύσεις, το ίδιο ή και περισσότερο αποτελεσματικές, με λιγότερο ή τουλάχιστον όχι μεγαλύτερο κόστος.

Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην δυνατότητα αξιοποίησης των εκατοντάδων ανδρών των Τ.Ε.Α. οι οποίοι διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση, οπλισμό και άριστη γνώση της περιοχής. Θα μπορούσαν να στελεχώσουν κλιμάκια-περιπόλους, που με επικεφαλείς αστυνομικούς θα είχαν την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων.

Στην ίδια λογική θα μπορούσε να υπάρξει απόφαση για την μετάθεση μερικών δεκάδων αστυφυλάκων που υπηρετούν σε διάφορες περιοχές της χώρας και επιθυμούν να μετατεθούν στον Έβρο. Πρόκειται περί ανθρώπων καταγόμενων από την περιοχή που έχουν γνώση του χώρου, αλλά και αυξημένη διάθεση άσκησης ενός καθήκοντος η οποία προκύπτει από την ευαισθησία καταγωγής τους.

κ. Υπουργέ,
η σημερινή κυβέρνηση σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο δε θα πρέπει να δημιουργεί την αίσθηση ότι ακυρώνει πλευρές μιας αναπτυξιακής προσπάθειας για την Θράκη η οποία έχει υιοθετηθεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας.

Επίσης εάν ο στόχος της φύλαξης των συνόρων μπορεί να επιτευχθεί το ίδιο αποτελεσματικά από τοπικό προσωπικό, τότε πιστεύουμε ότι μπορούμε να επαναφέρουμε το κλίμα εμπιστοσύνης το οποίο δημιουργήθηκε εδώ και αρκετά χρόνια μεταξύ της τοπικής κοινωνίας της Θράκης και του κεντρικού κράτους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Εάν το υπουργείο δεσμεύεται ότι οι σχολές αστυφυλάκων στη Θράκη θα λειτουργήσουν στην προσεχή ακαδημαϊκή περίοδο.
2. Εάν έχει εξετασθεί ή εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης τοπικού και κατάλληλου προσωπικού στην φύλαξη των συνόρων.

Ο ερωτών βουλευτής
Γεώργιος Ντόλιος»
  • EDITORIAL

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ