inpost.gr | Mέσα στα γεγονότα

module and plugin to add google adsense to joomla based websites

Τετ27062012

Κυριάκος Μπαμπασίδης: «Βρίσκομαι σε συζήτηση με τη ΝΔ για την συμμετοχή μου στις εκλογές»

  • PDF
Κυριάκος Μπαμπασίδης: «Βρίσκομαι σε συζήτηση με τη ΝΔ για την συμμετοχή μου στις εκλογές»
Ο Κυριάκος Μπαμπασίδης είναι δικηγόρος στο επάγγελμα και παράλληλα διδάκτωρ Εγκληματολογίας. Πολιτεύεται με τη ΝΔ από τα μαθητικά του χρόνια και υπηρετεί το κόμμα για δεκαετίες από διάφορες επιτελικές θέσεις.

Είναι, αν μας επιτρέπεται, το αντίπαλο δέος του Ευριπίδη Στυλιανίδη στην Ροδόπη και όπως όλα δείχνουν, οι δυο τους θα είναι ξανά αντιμέτωποι στις εκλογές που έρχονται.

Ο Κυριάκος Μπαμπασίδης, συζητάει μαζί μας στο διαδίκτυο για τις εξελίξεις στην πολιτική, για την υποψηφιότητα του, τις σχέσεις του με το διαδίκτυο, για την Ροδόπη που ονειρεύεται ... και τις σχέσεις του με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Κύριε Μπαμπασίδη, να σας ευχαριστήσουμε αρχικά για την αποδοχή της πρόσκλησης μας, να συμμετέχετε σε μια διαδικτυακή συζήτηση μαζί μας. Αν και οι απόψεις είναι συγκεχυμένες ως προς την ημερομηνία των εκλογών, απ' ότι μαθαίνουμε, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων στη ΝΔ. Είστε σε εκλογική ετοιμότητα σαν κόμμα;

Ως πρώτο σχόλιο θα έλεγα ότι οι εκλογές είναι σχεδόν βέβαιες για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου. Πέραν τούτου, όλος ο κομματικός μηχανισμός και τα στελέχη είναι σε εκλογική εγρήγορση και έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα.
Σε ότι αφορά την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, αυτά προετοιμάζονται με μεθοδικότητα εδώ και αρκετό καιρό καθώς έχει ανοίξει με βάση το καταστατικό και τις εγκυκλίους του κόμματος, διαδικασία συλλογής βιογραφικών και υποψηφιοτήτων από το περασμένο φθινόπωρο, που επεξεργάζεται η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης. Πράγματι, ως κόμμα είμαστε έτοιμοι από κάθε πλευρά και σε επίπεδο προσώπων και σε οργανωτικό αλλά και σε επίπεδο θέσεων για τις επερχόμενες εκλογές, διεκδικώντας την αυτοδύναμη διακυβέρνηση.
Εκείνο που είναι όμως πιο σημαντικό είναι να αποδειχθούμε χρήσιμη κυβέρνηση του αύριο. Προς την επίτευξη αυτού του σκοπού θα πρέπει συνεχώς να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία. Γιατί οι κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές συνθήκες έχουν ριζικά αλλάξει. Η ίδια η κοινωνία είναι πλέον διαφορετική. Απέχουμε όχι μόνο δυόμισι χρόνια από τις εκλογές του 2009, αλλά μεταφορικά θα σας έλεγα, ότι απέχουμε δυόμισι δεκαετίες, υπό την έννοια ότι οι αλλαγές που συνετελέστησαν, ήταν τόσο ραγδαίες και απότομές που υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόταν τουλάχιστο δυόμισι δεκαετίες για να επιτευχθούν. Άλλαξε η κοινωνία, οι άνθρωποι, άλλαξε η ίδια η άσκηση της πολιτικής.
Οφείλουμε λοιπόν να διεκδικήσουμε την ψήφο των πολιτών, παρουσιάζοντας μια υπεύθυνη εναλλακτική και αξιόπιστη πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση και είμαστε πεπεισμένοι, ότι οι πολίτες την ώρα της κάλπης θα μας εμπιστευτούν.

Εσείς ο ίδιος προσωπικά για την μάχη στην Ροδόπη; Θα είστε υποψήφιος; Κι αυτό το λέμε, γιατί μας δώσατε εσείς το ερέθισμα, με την παραίτηση σας από την θέση του Συντονιστή Τομέα Στρατηγικής του Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, προκειμένου να μην υπάρχει τυπικό κώλυμα σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα σας.

Πράγματι παραιτήθηκα από Συντονιστής του Τομέα Στρατηγικής του Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος, τηρώντας την απόφαση του Προέδρου και την εσωτερική εγκύκλιο του κόμματος, προκειμένου να μην υπάρχει τυπικό εσωκομματικό κώλυμα και βρίσκομαι σε καθημερινή επαφή με την κεντρική διοίκηση του κόμματος για το ζήτημα της συμμετοχής μου στο ψηφοδέλτιο.

Οι εκλογές θα είναι λύση; Κι αυτό το λέμε γιατί πολύς κόσμος τονίζει πως και η ΝΔ να κυβερνήσει την χώρα, δεν πρόκειται ν' αλλάξει κάτι για τον απλό κόσμο και ότι κι εσείς σαν κυβέρνηση, αν σας δώσει ο λαός το πρόσταγμα, δεν θα έχετε διαφορές μ' αυτήν του ΠΑΣΟΚ και του Λουκά Παπαδήμου. Τι έχετε να πείτε;

Η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου σχηματίστηκε με συγκεκριμένο στόχο και εξαρχής οροθετήθηκε η διάρκειά της. Η κυβέρνηση Παπαδήμου συγκροτήθηκε την κρίσιμη στιγμή, όταν η ατυχέστατη ιδέα του πρώην πρωθυπουργού για δημοψήφισμα, έφερε τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδο από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δανειστές μας από την πρώτη στιγμή χαιρέτησαν την εξέλιξη αυτή, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου μόλις ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το PSI και την νέα δανειακή σύμβαση θα ολοκληρώσει τον βίο της και ο λόγος θα δοθεί στον ελληνικό λαό.
Σήμερα, μετά από όλα όσα ζήσαμε τα δύο τελευταία χρόνια οι εκλογές θεωρούνται επιβεβλημένες και λυτρωτικές για την ίδια την κοινοβουλευτική μας λειτουργία. Πρέπει επιτέλους να τοποθετηθεί με την ψήφο του ο ελληνικός λαός και να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του. Οι εκλογές θα λειτουργήσουν και ως βαλβίδα εκτόνωσης, αποκαθιστώντας την ομαλότητα και την πολιτική ηρεμία στην χώρα.
Το ζητούμενο την επόμενη ημέρα των εκλογών, είναι η ομαλότητα, η σταθερότητα και η άσκηση διαφορετικής ποιότητας πολιτικής. Ζητούμενο αποτελεί η καθιέρωση της νοοτροπίας της ειλικρίνειας στην πολιτική μας ζωή. Η πολιτική μας ζωή στηρίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες εν πολλοίς στα ψέματα και στο εμπόριο ελπίδας των πολιτικών. Ψέματα που αποσκοπούσαν στο να χαϊδέψουν τα αυτιά των συμπολιτών, με τις ψεύτικες υποσχέσεις.
Πρέπει επιτέλους οι πολιτικοί, ειδικά αυτοί που διαχειρίζονται κομμάτι της εξουσίας και της διοίκησης, να πούνε αλήθειες, να μιλήσουν πολύ συγκεκριμένα με ειλικρίνεια και με επιχειρήματα. Το δεύτερο είναι, ότι μετά τις εκλογές πρέπει να εγκαινιάσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας. Δεν μπορούμε πια να καταναλώνουμε περισσότερα απ' όσα παράγουμε και κυρίως η κατανάλωση να γίνεται με δανεικά.
Αυτό το μοντέλο οικονομικής ζωής μας έφτασε εκεί που μας έφτασε και αυτό πια ανήκει μαζί με όλους όσους το προέβαλαν οριστικά στο παρελθόν.

Κύριε Μπαμπασίδη, ποια είναι η σχέση σας με τις νέες τεχνολογίες; Το διαδίκτυο και τα social media;

Είμαι από αυτούς που εμπιστεύονται χωρίς φοβικά συναισθήματα και ιδεολογήματα, την εξέλιξη της τεχνολογίας και στον τομέα του διαδικτύου και των λεγόμενων κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.
Ήδη από τις εκλογές του 2004 διατηρώ και ανανεώνω την ιστοσελίδα μου (www.babasidis.gr) που θεωρώ ως απαραίτητο μέσω γνωριμίας, όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε επίπεδο επαγγελματικό και κοινωνικό. Υπήρξα από τους πρώτους σε όλη την Ελλάδα που εγκαινίασαν μια διαφορετικού τύπου επικοινωνία με τους πολίτες αλλά και προβολή των απόψεών μου μέσα από το προσωπικό μου blog. Μάλιστα για τα δεδομένα της εποχής εκείνης το babasidis.blogspot.com προκάλεσε τέτοια εντύπωση ώστε αποτέλεσε θέμα αναφοράς σε μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες, όπως για παράδειγμα την Καθημερινή της Κυριακής.
Σήμερα ακολουθώντας την εξέλιξη στην διαδικτυακή επικοινωνία, έχω πρόσφατα ανανεώσει και εμπλουτίσει με αρχειακό υλικό την ιστοσελίδα μου και συνομιλώ διαδικτυακά, όποτε υπάρχει ο χρόνος, (η έλλειψη του χρόνου αποτελεί βασικό μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση), μέσα από το Facebook και το twitter μου.
Η άποψή μου είναι ότι δεν πρόκειται για μόδα όπως πολλοί ισχυρίζονται, άλλα αντιθέτως πρόκειται ουσιαστικά για κοινωνικό θεσμό και για την φυσική εξέλιξη της επικοινωνίας στον σύγχρονο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο της πληροφορίας και της επικοινωνίας.

Η Ροδόπη έχει μεγάλα προβλήματα γενικά. Τόσα χρόνια υποσχέσεις απ' όλους τους θεσμικούς φορείς. Αιρετούς και μη. Έχετε διατελέσει κι εσείς σε κυβερνητική θέση και ενδεχομένως να είστε ξανά υποψήφιος. Πως θα βγείτε στον λαό να του το δώσετε πάλι υποσχέσεις;

Για την αποκατάσταση της αλήθειας καταρχήν θα πρέπει να σας πω ότι ουδέποτε διετέλεσα σε κάποια κυβερνητική θέση, ούτε άσκησα κάποια μορφή διοίκησης ή εξουσίας σε κανένα επίπεδο. Πολύ περισσότερο δεν ήμουν από αυτούς που υποσχέθηκα στους κατοίκους της Ροδόπης ψεύτικές υποσχέσεις. Αντίθετα είπα όλη την αλήθεια.
Σας θυμίζω, ότι στις εκλογές του 2007 έκανα προεκλογική μου σημαία δύο ζητήματα α) τα πρόβλημα της ανεργίας του νομού μας που από τότε είχε πάρει απειλητικές διαστάσεις, και την ερήμωση της βιομηχανικής περιοχής μας β) το αγροτικό ζήτημα της περιοχής μας και το μοντέλο ανάπτυξης μέσα από τον πρωτογενή τομέα. Προς απόδειξη των όσων αναφέρω, σας παραπέμπω στο αρχειακό υλικό και στα σχετικά video που υπάρχουν στην ιστοσελίδα μου από τότε.
Η δική μου πρόταση βασιζόταν στην βήμα-βήμα αξιοποίηση του γεωργικού τομέα, του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου ως θεσμού ανάπτυξης, μέσα από την έρευνα και την τεχνολογία και τέλος την ενίσχυση και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας που βρίσκεται δυστυχώς ακόμη σε εμβρυακό επίπεδο.
Δυστυχώς εκείνη την εποχή οι πολίτες του νομού μας πείσθηκαν περισσότερο από τα μεγάλα λόγια και τις μεγάλες υποσχέσεις για τα μεγάλα έργα που δεν ξεκίνησαν ποτέ με ευθύνη όλων αυτών που είχαν ευθύνες διαχειριστικές και κυβερνητικές, και όσων μιλούσαν χαϊδεύοντας αυτιά για ένα μοντέλο ανάπτυξης καθόλου ρεαλιστικά και εφικτό για την περιοχή μας.
Εγώ προσωπικά λοιπόν δεν έχω για τίποτε να απολογηθώ διότι υπήρξα ειλικρινής, είπα την αλήθεια στους πολίτες της Ροδόπης αναλαμβάνοντας το ρίσκο να μην γίνω τόσο αρεστός και ουδέποτε έδωσα υποσχέσεις που δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν. Δυστυχώς επαληθεύτηκα.
Δυστυχώς φάνηκε ότι ο λαϊκισμός καλά κρατεί. Ο λαϊκισμός όμως στις επόμενες εκλογές πρέπει να ξεριζωθεί από το πολιτικό μας σύστημα. Πρέπει να γίνει αρχή διότι έχουμε ένα εκλογικό σύστημα το οποίο στηρίζεται στην εκλογή με σταυρό προτίμησης και είναι εύκολος ο πειρασμός για τον οποιοδήποτε να λαϊκίσει, να χαϊδέψει αυτιά, να υποσχεθεί, να τάξει μεταθέσεις, διορισμούς, ανύπαρκτες δουλειές και πουλώντας φρούδες ελπίδες να ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών αλλά και τον πήχη της απογοήτευσης μετά τις εκλογές προκειμένου να πετύχει την επανεκλογή του.

Η Ροδόπη έχει πολλά πλεονεκτήματα και πάνω απ' όλα τους ανθρώπους της! Πιστεύεται πραγματικά ότι η Ροδόπη, και η Θράκη, μπορούν να γίνουν παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης και τόπος ευκαιριών;

Πράγματι η Ροδόπη έχει πλεονεκτήματα και δυνατότητες. Οι άνθρωποι της έχουν ικανότητες και προσόντα. Δεν φτάνει όμως μόνο να το συζητάμε μεταξύ μας. Οι δυνατότητες και οι ικανότητες αυτές πρέπει καταρχήν να αναδειχτούν και κυρίως να δοθεί η ευκαιρία να αναπτυχθούν.
Σας θυμίζω ότι σε δημόσια ανοιχτή ομιλία μου στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής το 2007, (το αρχείο αυτό υπάρχει επίσης στην ιστοσελίδα μου), είχα πει ότι η Ροδόπη μας χρειάζεται όλους και ότι στην νέα εποχή που ερχόταν δεν πρέπει να υπάρχουν περιθωριοποιήσεις ανθρώπων. Η περιοχή της Ροδόπης είναι τόσο μικρή και τόσο προβληματική που δεν περισσεύει κανείς για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας. Αρνούμαι το μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται σε αυθεντίες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.
Ο καθένας από εμάς πρέπει να καταλάβει ότι αποτελεί ένα πολύτιμο πετράδι σε αυτό που πρέπει να χτίσουμε. Η ποιότητα ζωής μας δεν εξαρτάται μόνο από το καλό φαί, το κρασί, τα ρούχα και το αυτοκίνητο. Χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο στην νέα προσπάθεια ανασύστασης του τόπου μας. Χρειαζόμαστε πολιτισμό, παράδοση, υπευθυνότητα, γνώσεις, ανθρωπιά, ρεαλισμό ειλικρίνεια και σεβασμό για τους συνανθρώπους μας, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, για να αυξήσουμε τον πλούτο μας και να εξασφαλίσουμε κοινωνική δικαιοσύνη.

Πολλά λέγονται όλα αυτά τα χρόνια για την σχέση σας με τον βουλευτή Ροδόπης και πρώην υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη. Πως είναι η σχέση σας;

Σέβομαι όλους τους πολίτες και όλους όσους μέσα από τις προσπάθειες τους, την πολιτική τους ζωή, την κοινωνική τους δραστηριότητα και τα έργα τους έχουν προσφέρει στον τόπο μας. Πολύ δε περισσότερο σέβομαι τους ανθρώπους του πολιτικού μου χώρου που δώσαμε μαζί κοινωνικούς, πολιτικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες.
Αυτό όμως δεν μου στερεί το δικαίωμα να έχω και να διατυπώνω διαφορετικές πολιτικές απόψεις και προσεγγίσεις για διάφορά θέματα, είτε στα πλαίσια του δημόσιου και κοινωνικού διαλόγου είτε στα πλαίσια του εσωκομματικού διαλόγου. Η εμπειρία μου τα τριάντα χρόνια που ασχολούμαι με την πολιτική και τον συνδικαλισμό, με έχει διδάξει να διαχωρίζω το πολιτικό από το προσωπικό επίπεδο.
Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να παρακολουθώ, διότι είναι ζήτημα ηθικής, και να δημιουργώ προσωπικά ζητήματα εξαιτίας διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων. Αυτές οι διλληματικές νοοτροπίες και συμπεριφορές μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση και πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν.

Τι πιστεύετε για την εκλογική μάχη στη Ροδόπη; Η ΝΔ έχει την ευκαιρία να βγάλει 2 βουλευτές ή θα δει πάλι την «πλάτη» του ΠΑΣΟΚ;

Οι επόμενες εκλογές σίγουρα θα είναι διαφορετικές από όλες τις προηγούμενες, τόσο σε επίπεδο κλίματος όσο και σε επίπεδο αποτελεσμάτων. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε δύσκολη καμπή και φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να συνέλθει.
Ακόμη και αν δεν επαληθευτούν σε όλη τους την διάστασή τα δημοσκοπικά χαμηλά του ΠΑΣΟΚ, σε μια επτακομματική Βουλή και με πολύδιασπασμένο το εκλογικό σώμα, όπως εμφανίζεται σήμερα στις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ δεν θα καταφέρει να εκλέξει κανένα βουλευτή περίπου σε 25 νομούς της χώρας. Με άλλα λόγια υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο ανάλογα τα πανελλαδικά ποσοστά των κομμάτων, και τον αριθμό αυτών που θα μπούνε στην βουλή, η ΝΔ, ως πρώτο κόμμα να εκλέξει δύο βουλευτές.
Αυτό σας διαβεβαιώνω αποτελεί στόχο του κόμματος τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι στόχος εφικτός και ρεαλιστικός.
Ηλεκτρονικό κατάστημα Pharmacy 4 me
  • EDITORIAL

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ