inpost.gr | Mέσα στα γεγονότα

module and plugin to add google adsense to joomla based websites

Σαβ08092012

Γίνε «καλλιτέχνης» της στιγμής με το Instagram

  • PDF
Γίνε «καλλιτέχνης» της στιγμής με το Instagram
Το καταλαβαίνεις εύκολα, φτάνει να μυηθείς! Ο λόγος για το Instagram, το οποίο μπορείς να το αποκτήσεις δωρεάν από το «κατάστημα» της Apple ή της Google και να ανοίξεις ένα λογαριασμό.

Βγάζεις το «έξυπνο» κινητό σου και φωτογραφίζεις κάτι τη γάτα σου, το φαγητό σου, ένα κοκτέιλ, μία πινακίδα, ένα ηλιοβασίλεμα, μια πρίζα που μοιάζει με πρόσωπο, ένα κτίριο, τα σύννεφα, πατουσάκια που πλατσουρίζουν στη θάλασσα, ένα χαμόγελο, ένα τοπίο.

Διαλέγεις κάποιο από τα 17 έτοιμα φίλτρα και με μία κίνηση μεταμορφώνεις την εικόνα της στιγμής σε κάτι πιο συναρπαστικό. Με έντονο κοντράστ, με κόκκο, ασπρόμαυρο, με σκιές, πιο φωτεινό, με έντονα χρώματα ή σέπια. Με ένα άγγιγμα έρχεσαι πιο κοντά στην τέχνη. Ή, τουλάχιστον, έτσι νιώθεις.

Βάζεις έναν τίτλο, αναρτάς το αποτέλεσμα στον «τοίχο» της εφαρμογής ή, όπως λέγεται στη γλώσσα των κοινωνικών δικτύων, στη χρονογραμμή της, αλλά και σε όποιο άλλο κοινωνικό δίκτυο επιθυμείς. Και πατάς Share. Σε ελάχιστο χρόνο ο «κύκλος» των διαδικτυακών ομοτέχνων, φίλων και «ακολούθων» (followers) θα αρχίσει να στέλνει σχόλια και «like».

Αυτό είναι το Instagram. Κάτι σαν το Twitter με φωτογραφίες. Μια οπτικοποιημένη αφήγηση σε πραγματικό χρόνο, ένα ποτάμι από εικόνες που περιγράφουν το παρόν και όχι αναμνήσεις, όπως έχουμε συνηθίσει να κάνουν τα φωτογραφικά άλμπουμ. Είναι τόσο στιγμιαίο όσο λέει το όνομά του.

Τόσο ελκυστικό όσο προδίδουν οι 45 εκατομμύρια χρήστες που απέκτησε σε λιγότερο από δύο χρόνια και το ένα δισεκατομμύριο δολάρια που πλήρωσε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook για να το αποκτήσει.

Δημιούργημα δύο φοιτητών
Δεν είναι οι μόνοι που τους έχει συνεπάρει η εφαρμογή που εφηύραν ο Κέβιν Σίστρομ και ο Μάικ Κρίγκερ πριν από δύο χρόνια. Οι δυο τους ήταν φοιτητές στο Στάνφορντ.

Όταν ο Σίστρομ έστησε το Burbn, μια ανάλογη εφαρμογή για φωτογραφίες, ο Κρίγκερ ήταν από τους πρώτους χρήστες. Έτσι έγινε η γνωριμία. Τον Οκτώβριο του 2010 λάνσαραν μαζί το Instagram αποκλειστικά για το iPhone.

Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς το δημιούργημά τους είχε ήδη ένα εκατομμύριο χρήστες, ενώ πριν συμπληρώσει χρόνο, έφτανε τα 10 εκατομμύρια. Σήμερα αγγίζει τα 45.

Όταν έγινε διαθέσιμο και για smartphones με λογισμικό Αndroid, ένα εκατομμύριο άνθρωποι το «κατέβασαν» σε λιγότερο από 12 ώρες - 5 εκατομμύρια πριν κλείσει η πρώτη εβδομάδα. Όχι και άσχημα για μια εφαρμογή που φτιάχτηκε από έξι άτομα και μία εταιρεία που (μέχρι να την αγοράσει το Facebook) είχε μόλις 13 υπαλλήλους!

Σήμερα οι δύο ιδρυτές του είναι πάμπλουτοι. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ βεβαίωσε πως δεν θα πειράξει την αυτονομία της πλατφόρμας, το Instagram θα συνεχίσει όπως ήταν έως σήμερα. Ξέρει ότι οι χρήστες του το θεωρούν το δικό τους καλλιτεχνικό βασίλειο και δεν έχει σκοπό να τους το χαλάσει.

Μέχρι νεωτέρας. Καθώς έως σήμερα το Instagram με τον τρόπο που λειτουργεί δεν έχει καθόλου κέρδη...

Tην δικιά μου συλλογή στο Instagram, μπορείτε να την βρείτε εδώ...

Νίκος Βαβατσικλής
  • EDITORIAL

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ