inpost.gr | Mέσα στα γεγονότα

module and plugin to add google adsense to joomla based websites

Παρ29062012

Το νηστίσιμο μενού της Μεγάλης Εβδομάδας

  • PDF
Το νηστίσιμο μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Άδικα ταυτίζεται η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας με νερόβραστα φαγητά περιορισμένης ποικιλίας και... πείνα. Το μενού δεν είναι απαραίτητα «μονότονο», όπως αρκετοί πιστεύουν. Αντίθετα οι επιλογές είναι πολλές. Εμείς σας προτείνουμε μερικές συνταγές.

Σουπιές με Σπανάκι
Υλικά
1 κιλό Σουπιές
1 κιλό Σπανάκι
1 κούπα Λάδι
1 κούπα πολτοποιημένες ντομάτες
1 ψιλοκομμένο Κρεμμύδι
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένετε καλά τις σουπιές, βγάζετε το δέρμα τους και την κύστη με το μελάνι. Κόβετε το κυρίως σώμα τους σε μακρόστενες λωρίδες και τα κεφάλια τους σε μικρότερα κομμάτια. Τις αφήνετε να στραγγίσουν. Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι. Το κόβετε σε μικρά κομμάτια και το αφήνετε να στραγγίσει. Σε μια κατσαρόλα με λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τις σουπιές και τις γυρνάτε μερικές φορές. Στη συνέχεια, ρίχνετε την ντομάτα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τις σουπιές να σιγοβράζουν για 10'. Έπειτα, προσθέτετε το σπανάκι, το αλάτι και το πιπέρι, ρίχνετε και μισή κούπα νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 30'.

Καλαμάρια γεμιστά σβησμένα με ούζο
Υλικά
2 καλαμάρια περίπου 500 γραμμάρια το καθένα
400 γραμμάρια μανιτάρια διάφορα ψιλοκομμένα (λευκά, καστανά, πλευρώτους)
2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε μέτρια καρέ
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κόλιανδρος ψιλοκομμένος
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και Πιπέρι

Για το μαρινάρισμα
70 ml ούζο
100 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα κομμένη σε καρέ
5-6 κόκκους πιπεριού
1-2 φύλα δάφνης

Για τη σάλτσα
½ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα σκεύος ζεσταίνετε το ούζο (προσοχή δεν θέλουμε να πάρει βράση) και προσθέτετε το ελαιόλαδο, τη ντομάτα, το πιπέρι και τα φύλλα δάφνης. Αφαιρείτε από τη φωτιά και το βάζετε σε ένα μπολ. Πλένετε καλά τα καλαμάρια μέσα και έξω, σχίζοντας την εσοχή κάτω από το κεφάλι χωρίς ωστόσο να το κόψετε τελείως. Βυθίζετε τα καλαμάρια στη μαρινάτα, σκεπάζετε το μπολ και τα αφήνετε στο ψυγείο όλο το βράδυ. Σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Αφήνετε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και προσθέτετε τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά. Στραγγίζετε τα καλαμάρια και τα γεμίζετε με το μείγμα μας και αν χρειάζεται κλείνετε τυχόν κενά με μία οδοντογλυφίδα. Αλατοπιπερώνετε και τοποθετείτε τα καλαμάρια σε αλουμινόχαρτο χωρίς να τα κλείσετε και τα ραντίζετε με τη μαρινάδα. Τα τοποθετείτε σε προθερμασμένο grill (στους 200 βαθμούς περίπου) ή σε κάρβουνα και τα ψήνετε για 12 με 15 λεπτά γυρίζοντας τα συχνά.
Βάζετε την υπόλοιπη μαρινάδα σε ένα σκεύος μαζί με το ζωμό λαχανικών, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και βράζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα από τα υγρά. Κόβετε το καλαμάρι σε φέτες και περιχύνετεμε τη σάλτσα.

Σουβλάκια Λαχανικών με ξύδι Μπαλσάμικο
Υλικά
2 μελιτζάνες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
2 πιπεριές κίτρινες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
4 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
4 κολοκυθάκια κομμένα σε μέτρια κομμάτια
18 μανιτάρια μικρά
½ κούπα ελαιόλαδο + 3 κουταλιές της σούπας
¼ κούπας ξύδι μπαλσάμικο
1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μυρωδικά ξερά τριμμένα ( ρίγανη, θρούμπι, δενδρολίβανο, θυμάρι)
Αλάτι χοντρό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
18 καλαμάκια για σουβλάκι

Εκτέλεση
Περνάμε τα κομμάτια λαχανικών εναλλάξ στα καλαμάκια και αραδιάζουμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Ραντίζουμε με τις 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλάτι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς μέχρι να καεί ελαφρά ο εξωτερικός φλοιός των λαχανικών. Το εσωτερικό θα πρέπει να «κρατάει». Σε ένα σκεύος ζεσταίνουμε το μπαλσάμικο και διαλύουμε τη ζάχαρη. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά- σιγά το ελαιόλαδο ανακατεύοντας το μείγμα για να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε τα σουβλάκια λαχανικών ζεστά και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα μπαλσάμικου.

Μυδοπίλαφο
Υλικά
1 κιλό μύδια κατεψυγμένα
1 φλ. τσαγιού ρύζι basmati
2 μικρά ξερά κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
2 ψιλοκομμένες ντομάτες
1 ποτήρι λευκό κρασί ξηρό
½ φλυτζάνι του τσαγιού ούζο
1 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι άνηθο
1 φρέσκο κρεμμύδι
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Αφού ξεπαγώσετε και πλύνετε τα μύδια τα βάζετε σε μία κατσαρόλα με ούζο και το μισό κρασί και τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά. Έπειτα τα στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμυδάκια και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το σκόρδο (ψιλοκομμένο) και το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι το ρύζι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Αμέσως μετά ρίχνουμε το ζουμί που περίσσεψε από τα μύδια και ζεστό νερό (σε αναλογία 2 κούπες νερού για μία κούπα ρυζιού). Βράζουμε το ρύζι σε μέτρια φωτιά και σκεπασμένο για 12 λεπτά. Στο ίδιο βαθύ τηγάνι βάζουμε μετά την ντομάτα, τα μύδια και όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, μέχρι το φαγητό να μην έχει πολλά υγρά. Όταν είναι έτοιμο το σερβίρουμε γαρνιρισμένο με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Απολαυστικό!

Μανιτάρια στιφάδο
Υλικά
1/2 κούπα λάδι
4-5 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1/2 κιλό μανιτάρια μέτρια σε φέτες
2 μεγάλες ντομάτες στο μούλτι ή 1/2 κουτί κονκασέ
1 κουταλάκι του γλυκού κέτσαπ
3-4 κόκκοι μπαχάρι
5-6 κόκκοι πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι

Εκτέλεση
Σοτάρουμε στο ζεστό λάδι τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν καλά. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια, την ντομάτα και την κέτσαπ, το μπαχάρι, το πιπέρι, τη δάφνη και αλάτι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε το φαγητό μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μακαρόνια με σάλτσα τόνου
Υλικά
500γρ. σπαγγέτι Νο. 6
1 κονσέρβα τόνο σε λάδι ή νερό
4 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
½ φλιτζ. μαύρες ελιές κομμένες
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Βράζετε τα ζυμαρικά σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε στο πακέτο τους. Τα στραγγίζετε και τα διατηρείτε ζεστά. Ζεσταίνετε σε άλλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 1 λεπτό περίπου, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε το σκόρδο και ανακατεύετε για μερικά δευτερόλεπτα.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα τις ψιλοκομμένες ντομάτες με μπόλικο μαϊντανό. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια προσθέτετε τον τόνο, στραγγισμένο και κομμένο σε κομματάκια και τις ελιές. Ανακατεύετε και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά περίπου. Σερβίρετε τα ζυμαρικά και μοιράζετε από πάνω τη σάλτσα με τον τόνο και τις ελιές. Μπορείτε να πασπαλίσετε τα ζυμαρικά, με επιπλέον μαϊντανό.

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας
Υλικά
6 κουταλιές της σούπας κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 φλιτζάνια ζάχαρη
10 κουταλιές της σούπας καλαμποκέλαιο
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
2 βανίλιες
1 πορτοκάλι (τον χυμό και το ξύσμα)
2 φλιτζάνια νερό
3 φλιτζάνια φαρίνα

Εκτέλεση
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί για 4 λεπτά. Αλευροβουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ, βάζουμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει η οδοντογλυφίδα καθαρή.

Ελιόπιτες νηστίσιμες
Υλικά για το φύλλο
4 κούπες αλεύρι χωριάτικο (ή για όλες τις χρήσεις)
3/4 κούπας ηλιέλαιο
1/2 κούπα χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
1/2 κούπα αεριούχο χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Υλικά για τη γέμιση
250 γραμμάρια ελιές μαύρες αλμυρές (καθαρισμένες από το κουκούτσι και κομμένες η κάθε ελιά στα τρία ή βάλτε έτοιμες κομμένες σε ροδέλες)
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος)
1/2 δέσμη κόλιαντρο φρέσκο ψιλοκομμένο (εναλλακτικά βάλτε μαϊντανό)
Λίγη ρίγανη
Ξερό δυόσμο

Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζουμε 3 1/2 κούπες από το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανοίγουμε στη μέση ένα λακκάκι και βάζουμε το λάδι και τους χυμούς. Στη συνέχεια αναμειγνύουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει το μείγμα μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει. Μόνο αν χρειαστεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι.
Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Ανοίγουμε φυλλαράκια, βάζουμε μέσα γέμιση και τα κλείνουμε.
Αραδιάζουμε σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, με αντιστάσεις πάνω κάτω, για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
Αφήνουμε να σταθούν και να κρυώσουν. Σερβίρουμε.
Ηλεκτρονικό κατάστημα Pharmacy 4 me
  • EDITORIAL

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ